LA NOSTRA CARN DE XAI,
EL PAISATGE DE L'EMPORDÀ A TAULA

Ramat d'ovelles de Mas Casas Cruïlles

La carn té gust del territori on pastura. Josep Pla deia: la cuina és el paisatge a la cassola, doncs igualment a l’inrevés.

La nostra carn de xai, procedent d’un ramat que pastura per la plana de l’Empordà, és molt gustosa, saludable, fàcil de cuinar i consumible tot l’any. Comprant la nostra carn de xai, a més, ajudes a mantenir petites explotacions ramaderes familiars, que perceben un preu just pels seus productes, i contribueixes a l’economia local i a mitigar els efectes del canvi climàtic.

Com puc comprar carn de xai?

Per a clients particulars hi ha la possibilitat de comprar el xai sencer o mig xai. El pes aproximat és de 11-12 kg per canal. És imprescindible encomanar la carn de xai abans del dimarts a les 21h i es pot recollir al mas o en carnisseries de la zona a partir del dissabte de la mateixa setmana.

T’ho posem fàcil! Pots recollir la carn i, a continuació, fer una barbacoa amb familiars o amics!

L’ermita de la Mare de Déu d’Esperança de Cruïlles està situada a 2km de Mas Casas Cruïlles i ofereix a tothom la possibilitat de llogar equipaments (locals i barbacoes) molt ben equipats per gaudir d’una jornada inoblidable amb amics i/o familiars a uns preus molt populars. És imprescindible fer la reserva dels espais a https://marededeuesperanca.cat/

Hi ha molts tipus de carn. Per què hauria de menjar carn de xai?

 • La carn de xai és una carn vermella d’origen animal i com a tal destaca principalment pel seu contingut en proteïnes.
 • La carn aporta vitamines del grup B, especialment la B12 que difícilment es troba en aliments d’origen vegetal.
 • La carn és una bona font de ferro que, a més, s’assimila fàcilment, i també de zinc, un element vinculat als aliments proteics que es troba en quantitats significatives a la carn de xai.
 • El xai té un contingut de greix superior a altres carns però amb una particularitat: el greix és visible i separable fàcilment de la carn, reduint considerablement l’aportació energètica del plat final.
 • El xai és la carn que consumeixen totes les cultures alimentàries, no té cap prohibició derivada de preceptes religiosos o socioculturals, i el seu consum ha estat present a la nostra dieta mediterrània des de temps antics.
 • La cria dels animals requereix de la mínima tecnologia pel seu maneig, cosa que garanteix una alta qualitat gastronòmica de la seva carn.
 • La carn de xai es pot consumir tot l’any!! 

El nostre ramat d’ovelles pastura cada dia. I quina importància té això?

 • La pastura o ramaderia extensiva és una de les poques activitats econòmiques productives humanes que és realment sostenible. És la forma de maneig del bestiar més ètica, al permetre als animals gaudir d’una situació de semi-llibertat a l’aire lliure, respectant el ritme de creixement i les condicions de vida pròpies de cada espècie.
 • La ramaderia extensiva permet aprofitar i mantenir ecosistemes d’un gran valor ambiental. Aprofitem superfícies com marges o sota boscos a les que difícilment se’n podria treure major rendiment i ajudem al control de la proliferació arbustiva i a la prevenció d’incendis. 
 • En àrees amb climes càlids com tenim a l’Empordà, la pastura contribueix de manera eficaç a incrementar la matèria orgànica i a conservar l’humus dels sòls més pobres.
 • La pastura influeix directa o indirectament a altres sectors econòmics locals: transformació d’aliments, artesania, turisme i hostaleria, que depenen, a més, del manteniment dels paisatges i ecosistemes que potencia la ramaderia extensiva.
En el següent vídeo s’explica com la ramaderia extensiva i el consum responsable dels seus productes representa una oportunitat per mitigar el canvi climàtic: La ganadería extensiva: una oportunidad para el cambio climático

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

Close Menu