Llet d’ovella, la matèria base d’una línia de productes cosmètics del Baix Empordà
PEP CORRAL/ A tocar del nucli de Cruïlles, un dels tres que formen el municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà), s’hi aixeca un mas construït com una petita comunitat familiar amb l’objectiu de ser com més autosuficient millor. Es tracta del Mas Casas, una explotació nascuda a partir d’un ramat familiar d’ovelles que, ara fa un parell d’anys, va renéixer just abans de l’esclat de la pandèmia de covid-19 amb un enfocament completament diferent del que havia tingut durant dècades.
Fent un canvi radical de vida, l’Anna Pijuan i en Salvi Casas van reorientar, el gener del 2020, el negoci familiar d’oví de carn engegat per l’avi de Casas vuit dècades enrere per adaptar-lo a una varietat de productes i a una sensibilitat ambiental més d’acord amb els temps que corren i que té en la llana natural i la comercialització de productes de cosmètica fets a base de llet d’ovella el seu principal tret diferencial.
Així és com va néixer, descriu Pijuan, ‘un negoci basat en quatre pilars’ que són el respecte al medi ambient, l’encaix en la comunitat, l’aposta pel component i el treball familiar i, evidentment, la viabilitat econòmica del projecte.
PROJECTE FAMILIAR • Seguint aquesta idea, l’Anna Pijuan destaca el caràcter de Mas Casas com una empresa familiar formada per ella, en Salvi Casas, les seves filles i col·laboracions puntuals i específiques d’altres membres de la família en tasques com ara el disseny de la imatge gràfica del negoci o la confecció d’etiquetes i embalatge.
Una dimensió familiar, però, que no implica que aquest sigui un projecte tancat. Així, explica la seva responsable, des de bon començament un dels objectius de Mas Casas ha estat obrir les seves portes a la col·laboració i la creació de vincles amb les veïnes i veïns del terme en tasques com ara la cura de l’hort, la vinya i els arbres fruiters comunitaris englobats dins de la finca. Col·laboracions, però, que no engloben ni la presència ni el tracte amb les ovelles, per evitar riscos sanitaris i estrès en el bestiar.
Les activitats de col·laboració, afegeix, també estan enfocades com a activitats turístiques i obertes per a persones que vulguin conèixer de primera mà com és el treball en una granja d’aquestes tipus.
COSMÈTICA • Mas Casas compta amb un ramat d’unes 80 ovelles de la raça lacaune enfocades a la producció de llet que tant comercialitzen en forma líquida (per beure-la directament o transformar-la en derivats, com ara formatges, recuits o quefir) com en la forma de productes cosmètics obtinguts a base d’aquest producte.
L’aposta per aquesta línia va néixer, diu Pijuan, buscant una sortida a la llana que obtenien un cop esquilades les ovelles. Buscant informació van descobrir que als països nòrdics és força habitual l’ús de la llana com a esponja envoltant una pastilla de sabó que, a poc a poc, es va desfent fins deixar només la fibra. Va ser buscant la creació d’un element d’aquesta mena quan els amos del mas van entrar en un laboratori que els va instar a ampliar lleugerament la gamma per crear paquets que, a banda del sabó en pastilla, inclouen també sabó en gel i crema hidratant. Una línia de productes que venen en un petit obrador que tenen a la Bisbal d’Empordà, en diverses botigues de proximitat de la zona compresa entre Girona i Palamós i també a la seva web.La llista de productes que comercialitza la finca inclou també precisament la llana que produeixen les ovelles del mas. Una llana, aquesta, que venen en forma neta per fer farciments, coixins i matalassos i en forma bruta per al seu ús en agricultura com a alternativa a l’escorça de pi o la palla per absorbir l’aigua de reg i mantenir la humitat de la terra per a les plantes. Tota una varietat d’aplicacions per a un producte que, des de fa temps, Pijuan estudia al detall fins al punt d’estar ultimant un llibre sobre aquesta temàtica.
OBJECTIU • Per a l’Anna Pijuan, l’activitat a la granja és indissociable del seu compromís i del d’en Salvi Casas amb la cura del medi ambient. Així, els propietaris de la finca subratllen la feina del sector en un context d’emergència ambiental com l’actual en definir els ramaders com ‘una part activa i molt important en la lluita contra el canvi climàtic’.
Una tasca, aquesta, que il·lustren amb el treball de manteniment que fa el bestiar netejant el sotabosc i, en el cas de la finca, també pels mètodes que utilitzen per aconseguir herba per alimentar les ovelles en els diferents prats per on van pasturant fent rotació i per a l’obtenció d’aliments en altres punts del mas, com ara l’hort o la vinya.
Pràctiques totes elles pròpies de l’agricultura regenerativa i que Pijuan destaca que són treballades des de la permacultura amb l’objectiu de contribuir a la mitigació del canvi climàtic i a la fixació de carboni en els sòls i que se sumen a l’ús d’energies renovables en el dia a dia de la granja i a la utilització de materials renovables a l’hora de fer els envasos amb els quals comercialitzen els seus productes. Tot plegat, resumeix l’Anna Pijuan, amb la intenció que el projecte de Mas Casas deixi ‘una empremta més gran en les persones que no pas en el medi ambient’.
NOTA: Aquest reportatge va ser elaborat dies abans de la pedregada del 30 d’agost que va afectar el Baix Empordà i va causar desperfectes en diverses finques, entre elles Mas Casas. Per aquest motiu, la granja ha obert una campanya de micromecenatge per refer-se de les destrosses.
Més informació:
https://uniopagesos.cat/la-terra/llet-dovella-la-materia-base-duna-linia-de-productes-cosmetics-del-baix-emporda/